![]() L’entorn actual de l’energia, com a bé escàs, és un entorn de canvi, impulsat per el entorn econòmic, l’aparició de noves tecnologies renovables competitives, els canvis en els mercats energètics, les noves demandes dels usuaris i els requeriments del canvi climàtic als que cal fer front amb urgència. Les exigències del canvi climàtic que es materialitzen a nivell global en els acords dels països que formen part de les NNUU concretats en les reunions denominades COP i en concret les del COP21 i COP25, malgrat les seves limitacions i a nivell Europeu es concreten en les directives derivades del posicionament de la UE enunciades en el document "Clean Energy for All Europeans" (The EU Winter Package 30 nov. 2016), a l’estat espanyol el Pla Nacional Integrat d'Energia I Clima "(PNIEC ), i a Catalunya, en la Llei de Transició Energètica (agost de 2017) i el "Pacte Nacional per a la Transició Energètica". La Comissió d’Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya considera especialment rellevant treballar en l’aplicació del Pla Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) i el Reial decret 244/2019, de 5 d’abril, pel qual es regulen les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l’autoconsum d’energia elèctrica que marquen el desenvolupament d'activitat energètica en els properes dècades. Amb aquesta finalitat, la visió de treball de la comissió pretén integrar, debatre i reflexionar sobre la visió des de dos punts de vista:
Aquest doble aspecte coincideix amb el ha establert el EU Winter Package, donant valor i impulsant el concepte de “Consumidor actiu” o Prosumer. El concepte de que el consumidor, residencial, industrial, de grups cooperatius, o de xarxes intel·ligents, que poden ser alhora productors d’energia elèctrica, en l’entorn de canvi tecnològic en particular, el de l’energia fotovoltaica, està canviant el sistema elèctric tradicional, i es pretén impulsar encara més la seva transformació. Per altra banda avui l’energia es un vector transversal que es present en forma determinant en moltes activitats i activitats econòmiques i industrials. Especialment pel seu impacte en el consum, la mobilitat i el transport i en l’estalvi i l’eficiència, la construcció. L’energia ha estat des dels orígens de la indústria a Catalunya el recurs bàsic sobre el que s’ha desenvolupat i els enginyers industrials l’han gestionada des de fa mes de 150 anys. Els enginyers hem de fer una reflexió continuada, fer un seguiment de com es gestionen i s’apliquen a la industria, a la construcció i als serveis les millors pràctiques i les innovacions que s’estan produint son constants amb la digitalització i els nous coneixements energètics. El bon us energètic ha de ser l’eix conductor. En particular caldrà fer un seguiment dels processos industrials intensius energètics, millorar els ratis d’intensitat energètica i de les millors pràctiques per a minimitzar, reduir i estalviar el seu consum.
Àrees d'interèsA la indústria
A la construcció i als serveis
A la mobilitat
L’emmagatzematge de l’energia
En la qualitat dels serveis energètics
Les àrees temàtiques. Els Grups de Treball- Energies primàries - Generació, transport i distribució d'energia elèctrica - Energies renovables i solucions energètiques - Gestió i eficiència energètica (Energy Management) - Qualitat energètica (grup de treball transversal)
Subcomissions i Grups de treballGrup de Treball d'Energies renovables i solucions energètiques Grup de Treball Sector elèctric Grup de Treball d'Energies primàries Grup de Treball de Gestió i Eficiència Energètica Grup de Treball de xarxes Intel·ligents Grup de Treball de Regulació energètica InscripcióCal enviar la butlleta adjunta a comissions@coneixement.eic.cat. Per a més informació pots posar-te en contacte amb l'Àrea de Coneixement al 93 295 78 04, o bé, per correu electrònic comissions@coneixement.eic.cat. |
Visites: 67
Visites: 54
(1 valoració)
(1 valoració)
(1 valoració)
(1 valoració)
Comentaris recents